Ouranopolis si Ammouliani

Ouranopolis si Ammouliani

MUNTELE ATHOS
O poveste veche spune ca Fecioara Maria calatorea pe mare alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul, de la Joppa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Lazar. Cand corabia a fost aruncata de valuri inspre Athos – teritoriu pagan pe vremea aceea – au fost nevoiti sa ancoreze langa portul Klement, in apropierea actualei manastiri Iviron. Plimbandu-se pe mal, Fecioara Maria, coplesita de frumusetea si salbaticia muntelui, l-a binecuvantat si l-a rugat pe Fiul sau sa faca din acest loc gradina sa. S-a auzit o voce: Fie ca acest loc sa fie mostenirea si gradina ta, un rai care sa salveze pe cei ce cauta sa fie salvati. De atunci muntele a fost consacrat drept gradina Maicii Domnului si a fost interzis tuturor celorlalte femei.
Ca si comunitate monahala, Muntele Athos a fost fondat oficial in anul 963, cand calugarul Athanasios a infiintat manastirea Marea Laura, inca cea mai mare si mai impunatoare dintre cele 20 manastiri. S-a bucurat de protectia imparatilor bizantini, iar bunastarea si averea sa au crescut considerabil. A patra cruciada din sec. 13 a adus noi stapani romano-catolici, care i-au fortat pe calugari sa caute protectia Papei Inocentiu III, pana la restaurarea Imperiului Bizantin. In sec. 14 a fost atacat de mercenarii catalani.
Imperiul Bizantin a colapsat in sec. 15 si noul infiintat Imperiu Otoman a preluat conducerea. Au fost impuse taxe mari asupra manastirilor, insa au fost lasati in pace. Populatia monahala si averea sa a scazut in secolele ce au urmat, dar au revenit la viata in sec. 19 datorita donatiilor si sosirii calugarilor din tarile ortodoxe est-europene (Rusia, Bulgaria, Romania si Serbia), fiecare dintre acestea lasandu-si amprenta asupra manastirilor. In 1912, in timpul Primului Razboi Balcanic, otomanii au fost izgoniti si, dupa un scurt conflict intre Grecia si Rusia asupra suveranitatii, peninsula a devenit oficial sub suveranitatea Greciei.

Conform constitutiei Greciei, Muntele Athos este auto-guvernat politic si consta din 20 de manastiri (care formeaza Sfanta Comunitate, care administreaza teritoriul), iar capitala si centrul administrativ, Karyes, gazduieste guvernatorul, reprezentantul statului. Din punct de vedere spiritual, Muntele Athos este sub directa jurisdictie a Patriharatului Ecumenic. In afara manastirilor, mai exista 12 mici comunitati de calugari si numeroase schituri. Toti cei care traiesc acolo primesc cetatenia greaca fara alte formalitati, fiind admisi ca novici sau calugari. Laicii pot vizita peninsula doar cu aprobare speciala.
Pentru a reduce tentatia sexuala, femeile nu au voie sa calce pe acest teritoriu; chiar si femelele animalelor domestice sunt interzise (cu exceptia pisicilor si a gainilor care fac oua, al caror albus proaspat e folosit in iconografie). Cu toate acestea, in timpul Razboiului Civil din Grecia, Athos a adapostit refugiati, inclusiv femei si fete.
In zilele noastre, manastirile de pe Muntele Athos au fost in mod repetat lovite de incendii (august 1990, martie 2004). Datorita amplasarii izolate a manastirilor, deseori acestea se afla in varful dealurilor, dar si datorita lipsei de echipament adecvat pentru stingerea incendiilor, distrugerile cauzate de incendii au fost considerabile.
Cele trei forme de viata monahala existente pe Muntele Athos sunt: cenobit, idioritmic si solitar.
Regula coenobita este caracterizata de disciplina, calugarii se aduna la slujbe si la masa. In manastirile coenobite, calugarii se trezesc la o ora dupa miezul noptii si se roaga intai singuri in celulele lor, apoi in biserica, cu totii, pana la ivirea zorilor. Apoi iau micul dejun in refectoriu. Dupa masa urmeaza rugaciuni, apoi calugarii trec la indelinirea sarcinilor desemnate de manastire. Nimeni nu este scutit de munca, nici chiar staretul. Dupa miezul zilei, calugarii dorm sau se odihnesc. Dupa-amiaza tarziu, se aduna din nou in biserica pentru liturghie si apoi iau cina, dupa care urmeaza ultima liturghie a zilei. Portile manastirii se inchid si calugarii se retrag in chiliile lor unde citesc, se roaga si dorm.
Modul de viata idioritmic a aparut ca urmare a cuceririi de catre otomani si a impunerii de taxe mari calugarilor, dar si ca urmare a infiintarii schiturilor. In schituri si in manastirile idioritmice calugarii isi organizeaza singuri timpul, impartindu-l intre munca si rugaciune, functie de nevoile personale ale fiecaruia. Se aduna la Sfanta Liturghie doar duminica si in sarbatorile religioase; in zilele obisnuite fiecare isi indeplineste obligatiile religioase in capela propriei chilii.
Viata solitara este cea mai grea. Calugarii care au ales acest mod de viata traiesc singuri, complet izolati in pesteri sau colibe rudimentare, pe pante abrupte. Mananca atat cat e necesar sa supravietuiasca, lucreaza ca sa-si pastreze mintea agera si isi dedica tot timpul rugaciunilor. Din cand in cand se duc la manastirile din apropiere pentru a primi impartasania.
 Destinatii

 Hotel Alexandros Palace & Suites 5*
Grecia Halkidiki, Ouranopolis-Tripiti
INDIVIDUAL

de la 239 eur,
demipensiune
 Hotel Akti Ouranopoli 3*
Grecia Halkidiki, Ouranopolis
INDIVIDUAL

de la 257 eur,
demipensiune
 Hotel Theoxenia 4*
Grecia Halkidiki, Ouranopolis
INDIVIDUAL

de la 226 eur,
demipensiune

Destinatii de la: 1 la 3 din 3 Pagini:  1