Ouranopolis si Ammouliani

Ouranopolis si Ammouliani

MUNTELE ATHOS
O poveste veche spune ca Fecioara Maria calatorea pe mare alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul, de la Joppa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Lazar. Cand corabia a fost aruncata de valuri inspre Athos, teritoriu pagan pe vremea aceea, au fost nevoiti sa ancoreze langa portul Klement, in apropierea actualei manastiri Iviron. Plimbandu-se pe mal, Fecioara Maria, coplesita de frumusetea si salbaticia muntelui, l-a binecuvantat si l-a rugat pe Fiul sau sa faca din acest loc gradina sa. S-a auzit o voce: Fie ca acest loc sa fie mostenirea si gradina ta, un rai care sa salveze pe cei ce cauta sa fie salvati. De atunci muntele a fost consacrat drept gradina Maicii Domnului si a fost interzis tuturor celorlalte femei.
Ca si comunitate monahala, Muntele Athos a fost fondat oficial in anul 963, cand calugarul Athanasios a infiintat manastirea Marea Laura, inca cea mai mare si mai impunatoare dintre cele 20 manastiri. Populatia monahala si averea sa au revenit la viata in sec. 19 datorita donatiilor si sosirii calugarilor din tarile ortodoxe est-europene (Rusia, Bulgaria, Romania si Serbia), fiecare dintre acestea lasandu-si amprenta asupra manastirilor. In 1912, in timpul Primului Razboi Balcanic, otomanii au fost izgoniti si, dupa un scurt conflict intre Grecia si Rusia asupra suveranitatii, peninsula a devenit oficial sub suveranitatea Greciei.

Conform constitutiei Greciei, Muntele Athos este auto-guvernat politic si consta din 20 de manastiri (care formeaza Sfanta Comunitate, care administreaza teritoriul), iar capitala si centrul administrativ, Karyes, gazduieste guvernatorul, reprezentantul statului. Din punct de vedere spiritual, Muntele Athos este sub directa jurisdictie a Patriharatului Ecumenic. In afara manastirilor, mai exista 12 mici comunitati de calugari si numeroase schituri. Toti cei care traiesc acolo primesc cetatenia greaca fara alte formalitati, fiind admisi ca novici sau calugari. Laicii pot vizita peninsula doar cu aprobare speciala.
Pentru a reduce tentatia sexuala, femeile nu au voie sa calce pe acest teritoriu; chiar si femelele animalelor domestice sunt interzise (cu exceptia pisicilor si a gainilor care fac oua, al caror albus proaspat e folosit in iconografie). Cu toate acestea, in timpul Razboiului Civil din Grecia, Athos a adapostit refugiati, inclusiv femei si fete.
In zilele noastre, manastirile de pe Muntele Athos au fost in mod repetat lovite de incendii (august 1990, martie 2004). Datorita amplasarii izolate a manastirilor, deseori acestea se afla in varful dealurilor, dar si datorita lipsei de echipament adecvat pentru stingerea incendiilor, distrugerile cauzate de incendii au fost considerabile.


stromva.com
Hotel Alexandros Palace & Suites 5* Grecia Halkidiki, Ouranopolis-Tripiti
de la 406 eur,
demipensiune
detalii oferta »
Hotel Agionissi Resort 4* Grecia Halkidiki, Ammouliani
de la 397 eur,
demipensiune
detalii oferta »
Hotel Akrathos 4* Grecia Halkidiki, Ouranopolis
de la 521 eur,
all inclusive
detalii oferta »
Hotel Aristoteles Holiday Resort & Spa 4* Grecia Halkidiki, Ouranopolis
de la 291 eur,
demipensiune
detalii oferta »
Hotel Eagles Palace 5* Grecia Halkidiki, Ouranopolis
de la 997 eur,
mic dejun
detalii oferta »
Hotel Sunrise 2* Grecia Halkidiki, Ammouliani
de la 187 eur,
mic dejun
detalii oferta »
Hotel Theoxenia 4* Grecia Halkidiki, Ouranopolis
de la 323 eur,
demipensiune
detalii oferta »
Hotel Xenia 4* Grecia Halkidiki, Ouranopolis
de la 441 eur,
demipensiune
detalii oferta »
     
  • 1
  •  

Mai multe destinatii