LITORAL ROMANIA 2016

Litoral Romania

 

Litoralul Marii Negre este cea mai importanta zona turistica a Romaniei, avand in vedere numarul de turisti romani si straini care il viziteaza anual.
Minunata Riviera romaneasca beneficiaza de farmecul deosebit al Marii Negre (a treia mare europeana ca intindere si a doua ca adancime, cu salinitate redusa, temperatura apei vara, fiind de 20-25° C). Platforma litorala coboara lin de la plaja, pe o fasie de 100-200 m spre larg, adancimea apei fiind redusa, eliminandu-se astfel orice factor de risc.

Clima litoralului este blanda si uscata, cu veri lungi si calduroase.
Durata de stralucire a soarelui in luna iulie este de 10-12 ore pe zi. Temperatura medie a aceleiasi luni fiind de 24° C. In sezonul cald, temperatura la suprafata plajei urca pana la 45° C, insa brizele marine, bogate in aerosoli, atenueaza arsita zilelor toride.

Marile intinderi de plaja (peste 100 de km), sunt pavate cu nisip auriu de o finete deosebita, acestea fiind orientate, in totalitatea lor, spre rasarit, parca in intampinarea acelor romantici care se insira pe plaja sa admire primele raze ale soarelui si ultima lui sclipire, intre fiecare rasarit si apus vara aducand dupa sine o viata frematatoare.
Intre Mama si Mangalia se intinde, parca, un singur oras (16 statiuni), o complexa statiune care adauga splendorii sale contemporane si vestigiile vremurilor trecute. Turistii dornici de a simti pe viu diferenta intre vechi si nou, pot vizita si vestigiile celor trei colonii fondate de greci aici in secolele 7-6 inainte de Hristos: Histria in nord, Tomis in centru (in zilele noastre Constanta, cel mai important port la Marea Neagra al Romaniei si care gazduieste un impozant muzeu arheologic), Callatis (in prezent orasul Mangalia), cat si monumentul de la Adamclisi (aflat la circa 100 km vest de litoral).
De-a lungul coastei, un spatiu de o calitate exceptionala etaleaza o salba de statiuni care raspund tuturor varstelor si gusturilor: Mamaia, Constanta, Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.
Multe din statiunile de pe litoral au o dubla specializare, fiind si statiuni balneoclimaterice, celebre pentru curele de apa sarata si namol sapropelic, statiunea Techirghiol, statiune Mangalia, statiunea Saturn, Statiunea Eforie si statiunea Neptun, ofera, prin bazele de tratament proprii, numeroase posibilitati de cura si tratamente pentru o gama larga de afectiuni.
Pentru fiecare turist, fie el dornic de odihna si relaxare, fie dornic de aventura, distractie, viata activa si sport, litoralul Marii Negre il intampina, de fiecare data, cu acel ceva, pe gustul sufletului lui.